Yıkansa da miktoptan arınmıyor! Çinli bilim insanları uyardı: ‘Kabuklarını soyun’
3 mins read

Yıkansa da miktoptan arınmıyor! Çinli bilim insanları uyardı: ‘Kabuklarını soyun’

Çin’deki Anhui Tarım Üniversitesi uzmanları, diğer testlerin tespit edemediği kimyasal izleri çözümlemek için son derece hassas bir film kullandı. Testin sonuçları ise şaşkınlık vericiydi. Bazı besinleri ne kadar yıkayıp temizlesek de zararlı maddeler üzerine yapışıp kalabilir.

Pestisit, bakteri, virüs ve haşerelerin zararlı etkilerini ortadan kaldırmak için kullanılan kimyasallara verilen genel bir isimdir. Uzun yıllardır ise birçok farklı pestisit türü görülmüştür. Günümüzde var olan kimyasal pestisitler sağlık açısından büyük tehdit oluşturur.

Yapılan araştırma testlerinin sonucunda elma, salatalık, karides ve pirinç gibi yiyecekleri yıkamakla karaciğer kanserine yol açan pestisit izlerinin ortadan kalkmadığı belirtildi. Kanıt niteliği taşıyan bulguların ardından bilim insanları, özellikle elma ve salatalık gibi yiyeceklerin soyulmasını tavsiye etti.

Çinli bilim insanlarına göre, meyveler soyulmadığı sürece pestisit yutma riskini basit bir yıkama ile önleyemez. Peki meyve ve sebzeleri soymak sağlığımızı uzun vadede korumak açısından ne kadar önemli? Bu sorunun cevabını netleştirebilmek için araştırmacılar, test ettikleri meyvelere bu kez de tiram ve karbendazim adındaki pestisitleri verdiler.

Geliştirdikleri özel film, yıkama işleminin bu pestisitlerin varlığını ortadan kaldırmaya yetmediğini ve düşük seviyelerde de olsa tespit edilebildiğini ortaya koydu. Aynı testi salatalık, karides, acı biber tozu ve pirinçte de uyguladılar. Sonuç ise birbiriyle benzerlik gösteriyordu.

Bitkilerdeki böceklenmeyi ve diğer toprak problemlerini ortadan kaldırmak için iki çeşit madde kullanılıyor. Karbendazim ve tiram adındaki maddelerin insan vücudu için riskli olduğu aktarıldı. Yüksek derecede karbendazime maruz kalırsanız baş ağrısı, baş dönmesi, mide bulantısı, kusma ve hareket sorunları da beraberinde gelebilir.

Tüketilen gıdaların yetiştiği süreçte ne tür maddelere maruz kaldığını bilmiyoruz. Bazı maddeler yıkama yoluyla sebze ve meyvelerden arınsa da, bazıları daha inatçı olabilir. Ayrıca yapılan farklı araştırmalarda, pestisitlere maruz kalmanın insanlarda kanser riskini artırdığı ortaya konmuştur.

Yakın zamanda yapılan bir araştırmada , pestisitlerin lösemi ve mesane kanseri gibi kanser türleri üzerinde sigaradan daha fazla etkisi olduğu iddia edildi.

Bunun sonucunda tüketilen bazı sebze ve meyveleri yemeden önce iyice temizlediğinizden emin olun. Bazı yiyeceklerin kabuğunu soyarak tüketmek sağlığınızı olası risklerden korumak için çok önemlidir. Salatalık gibi sebzelerin kabuğunu soymadan önce doğal yöntemleri kullanarak tamamen temizleyebilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir